Volg
ons op
toggle menu

Tips voor (hard)lopen in de kou!

Net nu we dachten dat de lente was begonnen en wij de Rokjesdagloop weer met een zonnetje konden gaan vieren, kan de gevoelstemperatuur dit weekend opnieuw uitkomen op -15 graden Celsius. IJskoud.

Door de combinatie van vorst en een vrij krachtige noordoostenwind wordt het erg koud. Gelukkig komt de zon nog wel door en stijgt de temperatuur in de middag naar 1-3 graden.

Om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden op de Rokjesdagloop volgt hieronder een aantal maatregelen die je als wandelaar en loper kan nemen ter voorbereiding:

1. Gebruik kledinglaagjes om je goed te isoleren tegen de kou. Draag geen katoen! Dit houdt vocht vast waardoor je het snel koud zult krijgen. Denk aan ademende onderkleding als eerste laag op je huid. Eventueel zelfs thermisch ondergoed als het echt koud is.

In de literatuur staan richtlijnen voor het aantal isolerende lagen kleding als functie van de gevoelstemperatuur en de loopsnelheid.

Bij gevoelstemperaturen in de buurt van het vriespunt zijn theoretisch 2 beschermende lagen nodig en in de praktijk tenminste 3. Met name wanneer de kleding nat kan worden en zijn isolerende functie verliest zijn 3 lagen essentieel. Wanneer de loopsnelheid daalt tot een wandeltempo zijn zelfs 4 lagen vereist. De invloed van de loopsnelheid is dus aanzienlijk; in rust zijn 4 keer zoveel lagen nodig bij een snelheid van 16 km/h.

2. Muts en handschoenen
Tijdens het hardlopen verlies je de meeste warmte uit je hoofd en je handen. Een muts en handschoenen zijn daarom geen overbodige luxe!

3. Zorg voor voldoende energie
Als je koude lucht inademt merk je minder goed dat je vocht verliest, waardoor je sneller uitdroogt. Ook verbruik je meer energie als het koud is. Blijf dus goed drinken en neem op langere duurlopen water en een energiereep mee.

Op Runner’s World staat nog een leuk artikel over voedingsmaatregelen bij hardlopen in de kou.
Op Prorun staan uitgebreide kledingtips voor lopen in de kou.

Wij hopen er ondanks de kou toch een super mooie dag van te maken met jullie.